Przyswajalność witaminy B12

przyswajalność witaminy B12Witamina B12 to jedna z najważniejszych witamin z grupy B. Jak każda witamina rozpuszczalna w wodzie, witamina B12 nie kumuluje się nadmiernie w organizmie, a jej nadmiar usuwany jest wraz z moczem. Zapobiega to przedawkowaniu tego związku, ale jednocześnie nie zapobiega niedoborowi. Dlatego bardzo często zachodzi konieczność suplementowania witaminy B12. W jakiej formie witamina B12 będzie najlepiej przyswajalna?

Jakie suplementy z witaminą B12 dostępne są na rynku?

Witamina B12 najczęściej przyjmowana jest w postaci tabletek i kapsułek. Tego typu preparaty mogą zawierać kilka postaci witaminy B12, które mogą różnić się bioprzyswajalnością. Najczęściej stosowana jest cyjanokobalamina, nieco rzadziej – metylokobalamina, a także hydroksykobalamina oraz adenozylokobalamina. W preparatach doustnych znaleźć można różne dawki witaminy B12, ponadto zróżnicowany jest skład suplementów – witamina B12 może występować jako jedyna substancja aktywna bądź jako jeden ze składników kompleksu wielu witamin z grupy B. Rzadziej stosowane są krople z witaminą B12 stosowane doustnie lub podjęzykowo.

Witamina B ComplexNajbardziej kompletny zestaw witamin z grupy B, wzbogacony o cholinę, inozytol oraz bioperynę, zwiększającą wchłanianie.Witamina B ComplexZOBACZ W SKLEPIEWitamina B12 dostępna jest także w formie roztworu do iniekcji domięśniowych. Zastrzyki z witaminą B12 są stosowane wyłącznie ze wskazań lekarskich, a ich użycie ograniczone jest do sytuacji wystąpienia ciężkiego niedoboru tej witaminy z objawami neurologicznymi bądź zaburzeń wchłaniania witaminy B12 z przewodu pokarmowego.

Od czego zależy, czy dana witamina B12 jest przyswajalna?

Przyswajalność witaminy B12 determinowana jest przede wszystkim jej postacią chemiczną. Najczęściej w suplementach znaleźć można cyjanokobalaminę, a jej popularność wynika z jej stabilności. Odporność cyjanokobalaminy na temperaturę i działanie promieni słonecznych czyni z cyjanokobalaminy związek łatwy do wyprodukowania i użycia w suplementach. Cyjanokobalamina jest jednak nieco gorzej przyswajalna niż metylokobalamina.

Metylokobalamina to związek naturalnie występujący w przyrodzie, syntetyzowany z udziałem bakterii. Jest bardzo dobrze przyswajalna przez organizm, gdyż nie wymaga przekształcenia do aktywnej formy i jest natychmiast wchłaniana z przewodu pokarmowego. Jest to jednak forma niestabilna, mało odporna na działanie słońca, zatem stosowanie tego typu suplementów wiąże się z przechowywaniem ich w zacienionym miejscu.

Przyswajalność witaminy B12 zależna jest także od obecności innych witamin z grupy B. Preparaty typu B complex, zawierające szereg innych witamin z grupy B przyswajalne są w większym stopniu. Ponadto synergistyczne działanie witamin z grupy B zwiększa skuteczność suplementacji takimi preparatami o złożonym składzie.

Kolejnym czynnikiem wpływającym pozytywnie na wchłanianie witaminy B12, a zatem jej biodostępność jest brak syntetycznych substancji – konserwantów, wypełniaczy, barwników czy aromatów. Jeśli suplementujesz preparat jakości clean label, pozbawiony szkodliwych dodatków, a zawierający jedynie naturalne witaminy – na pewno nic nie wpłynie negatywnie na wchłanianie substancji czynnej.

Przyswajalność witaminy B12 z diety

Witamina B12 nie jest związkiem powszechnie występującym w diecie – znaleźć można ją jedynie w produktach pochodzenia zwierzęcego.

Najbogatsze źródła witaminy B12 to:

– mięso
– podroby
– ryby
– jaja
– mleko i jego przetwory

Aby zwiększyć przyswajalność witaminy B12 z diety, warto spożywać wraz z nią pozostałe witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę A, potas i wapń. Niekorzystnie na wchłanianie witaminy B12 z diety wpływają natomiast antybiotyki, alkohol, estrogeny, kodeina, aspiryna czy leki przeciwdepresyjne oraz nasenne. Z tego względu osoby stosujące wymienione leki wykazują zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B12 oraz inne witaminy z grupy B. A zapotrzebowanie dla zdrowych osób wynosi około 2,5 – 3 mikrogramów. Taka ilość witaminy B12 zapewnia sprawne funkcjonowanie układu nerwowego, normalizuje poziom homocysteiny zapobiegając rozwojowi miażdżycy oraz chorobom neurodegeneracyjnym i reguluje syntezę czerwonych krwinek zapobiegając anemii.