Spis treści
Witamina K to witamina, której niedobory nie są powszechne. Nie oznacza to jednak, że nie należy jej suplementować. Zarówno w przypadku dzieci jak i dorosłych istnieje szereg wskazań do jej przyjmowania. Suplementacja witaminą K jest obowiązkowa u noworodków, co ma na celu profilaktykę skazy krwotocznej. Także dorośli powinni sięgać po witaminę K. Jakie jest zapotrzebowanie na witaminę K i wskazanie do jej suplementacji? Co będzie najlepsze: witamina K w kapsułkach, a może w proszku? Gdzie kupić witaminę K, by mieć pewność, że sięgamy po dobrze przyswajalną witaminę?
Najważniejszą rolą witaminy K w organizmie jest regulacja krzepnięcia krwi. Skumulowana w miąższu wątroby witamina K niezbędna jest do syntezy i aktywacji czynników krzepnięcia, czyli białek koniecznych dla prawidłowej krzepliwości krwi.
Wątroba to nie jedyny organ, w którym kumuluje się witamina K – znaleźć można ją w mięśniu serca, ścianach tętnic, trzustce czy jądrach, a także tkance kostnej. Witamina K wraz z witaminą D dbają o odpowiednią mineralizację kości – zwiększają wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego oraz jego dystrybucję do tkanki kostnej. Dzięki temu witamina K wspomaga procesy tworzenia tkanki kostnej ograniczając jednocześnie jej ubytki.
Dzięki regulowaniu gospodarki wapniowej witamina K zapobiega zjawisku wapnienia ścian naczyń krwionośnych, które może prowadzić do rozwoju blaszki miażdżycowej i nadciśnienia, a także choroby niedokrwiennej serca czy zawału. Okazuje się, że suplementacja witaminą D3 i K2 może zmniejszyć śmiertelność spowodowaną chorobami układu sercowo – naczyniowego, a także ograniczyć zachorowalność na niewydolność nerek czy cukrzycę spowodowaną wapnieniem trzustki.
Związek ten wpływa także korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego – może ograniczać zachorowalność na chorobę Alzheimera, a w okresie płodowym wspomaga prawidłowy rozwój mózgu. Pojawiają się także teorie o antynowotworowym działaniu witaminy K – szczególnie wobec raka płuc, żołądka, wątroby czy piersi.
Ustalone przed laty zapotrzebowanie na witaminę K uwzględnia jedynie wątrobowe zapotrzebowanie.
Dzienne dawki, które potrzebne są organizmowi w celu regulacji procesów krzepnięcia, przedstawiają się następująco:
Jednak w świetle współczesnej wiedzy o bardzo wszechstronnej roli witaminy K w organizmie zapotrzebowanie na witaminę K znacznie przekracza 1 mikrogram na kg masy ciała. Zaleca się by osoby dorosłe dostarczały nawet do 200 mikrogramów tego związku dziennie.
Warto mieć na uwadze, że przedstawione dawkowanie witaminy K dotyczy przede wszystkim witaminy K1. Takie jej dawki mogą być bez problemu dostarczone z dietą. Najwięcej witaminy K znajduje się w zielonych liściach warzyw, kalafiorze, brokułach, kapuście czy olejach roślinnych. Niedobór witaminy K1 najczęściej dotyczy osób stosujących leki zapobiegające nadmiernej krzepliwości krwi, stosujących antybiotyki czy chorujących na zespoły złego wchłaniania. Nieco inaczej wygląda kwestia witaminy K2.
Witamina K2 to związek, którego nie da się dostarczyć z dietą w odpowiedniej ilości. Małe dawki witaminy K2 znaleźć można w produktach pochodzenia zwierzęcego, jednak to nie wystarczy do pokrycia dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Prawidłowe dawkowanie witaminy K2 wynosi około 100 mikrogramów na dobę.
Dawki witaminy K2 dostarczone wraz z dietą są dalekie od przedawkowania tego związku. W przypadku suplementowania niektórych preparatów z witaminą K, tabletki zawierają dawki przekraczające 100 mikrogramów, ale bez obaw – w Japonii, w terapii osteoporozy stosowane są dawki witaminy K2 przekraczające kilkadziesiąt miligramów!
A po co właściwie suplementować witaminę K2? Ma ona kluczowe znaczenie dla profilaktyki wielu chorób przewlekłych i dolegliwości, w tym osteoporozy, zawału serca, miażdżycy, nadciśnienia, choroby Alzheimera, a nawet nowotworów. Regularna suplementacja witaminy K2 to świetna inwestycja w zdrowie. Warto codziennie połknąć kapsułkę z witaminą K2, najlepiej wzbogaconą o witaminę D3. Wtedy mamy pewność, że zapewniamy najlepsze wsparcie swoim kościom, układowi sercowo – naczyniowemu, nerwowemu czy odpornościowemu.
Warto pamiętać, by dawkowanie witaminy K skonsultować z lekarzem zwłaszcza w przypadku niedoborów witaminowych czy stanów zwiększonego zapotrzebowania na ten cenny związek.
Najważniejsze z sytuacji powodujących zwiększone zapotrzebowanie na witaminę K to:
Podstawowe źródła naturalnej witaminy K to dieta oraz synteza witaminy K w jelicie grubym pod wpływem bakterii jelitowych. Z dietą powinniśmy dostarczyć wymaganą ilość tego związku, część zapotrzebowania powinna być także pokryta na drodze bakteryjnej syntezy w jelitach. Jednak wziąć należy pod uwagę ograniczoną przyswajalność witaminy z diety – do wchłonięcia witaminy K potrzebna jest obecność kwasów żółciowych oraz kwasów tłuszczowych. Ponadto w naszej diecie dominuje witamina K1 pochodzenia roślinnego, za mało jest natomiast witaminy K2 dostarczanej z produktów zwierzęcych i fermentowanych.
Najbogatsze źródła witaminy K1 w diecie to zielone liście warzyw (szpinak, jarmuż, sałata, botwinka), a także kalafior, pomidory, brukselka czy banany. Z kolei źródłami witaminy K2 w diecie są fermentowane sery dojrzewające, natto, wątroba czy jaja.
Ponadto część witaminy K dostarczamy na drodze jej syntezy w jelitach. Bakterie jelitowe Escherichia coli nie są jednak w stanie zsyntetyzować takich ilości witaminy K, aby pokryły one dzienne dawkowanie witaminy K.
Z pomocą przychodzi suplementacja i wykorzystanie preparatów witaminowych zawierających witaminę K.
Istnieje kilka wskazań do suplementacji witaminy K. Do grup osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na ten składnik należą przede wszystkim noworodki i niemowlęta. U noworodków witaminy K jest zbyt mało. Pierwszą przyczyną jest umiarkowane przechodzenie witaminy K przez łożysko. Powodem drugim jest brak syntezy jelitowej witaminy K, wynikający z niedojrzałości układu pokarmowego. To sprawia, że zaraz po porodzie konieczne jest podanie tego związku przez lekarza.
Suplementacja witaminy K u noworodków zapobiega rozwojowi groźnej skazy krwotocznej. Objawia się ona krwistymi, czarnymi stolcami, wymiotami krwią oraz krwawieniem kikuta pępowiny. Najpoważniejszą konsekwencją skazy krwotocznej u noworodków są krwawienia do ośrodkowego układu nerwowego.
Zaraz po urodzeniu noworodkowi podawana jest witamina K w zastrzyku, w dawce 1 mg. Jeśli nie można wykonać iniekcji, wtedy noworodkom podawana jest doustnie dawka 2 mg. Taka jednorazowa dawka witaminy K wystarcza na skuteczną profilaktykę skazy krwotocznej noworodków i niemowląt na okres około 6 miesięcy. W przypadku niemowląt karmionych piersią należy kontynuować suplementację witaminą K od trzeciego tygodnia do trzeciego miesiąca życia. Zalecana dawka to 150 mikrogramów na dobę. Dzieci karmione mlekiem modyfikowanym nie wymagają takiej suplementacji.
Osobne zalecenia ustalone są dla dzieci urodzonych przedwcześnie oraz maluchów z cholestazą i przedłużającą się żółtaczką. W przypadku wcześniaków stosowane są zastrzyki z mniejszymi dawkami witaminy K, proporcjonalnymi do masy ciała. Zastrzyk to najskuteczniejsza forma suplementacji, gdyż po podaniu doustnym istnieje ryzyko ulania i utraty części bądź całości dawki.
Warto pamiętać, że mówiąc o profilaktyce skazy krwotocznej, mamy na myśli witaminę K1. Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebna jest także witamina K2 – a tej nie dostarczymy z dietą w wystarczającej ilości. Dlatego też warto rozważyć podawanie dzieciom suplementów z witaminą K2, która doskonale wspiera ogólny rozwój organizmu, zwłaszcza serca, kości, mózgu i układu odpornościowego.
Najczęstszą przyczyną niedoboru witaminy K u dorosłych jest długotrwałe stosowanie antybiotyków, które zaburzają równowagę flory bakteryjnej jelit. Prowadzi to do ograniczenia syntezy witaminy K przez bakterie jelitowe, a jednocześnie ogranicza wchłanianie witaminy K dostarczonej z dietą. Niedobory tego związku często dotyczą także chorych na mukowiscydozę, a także cholestazę. Inne wskazania do suplementacji witaminy K2 to żywienie pozajelitowe, zaburzenia trawienia i zespoły złego wchłaniania.
Suplementacja witaminy K wskazana jest także w przypadku osłabienia kości – wtedy suplementację witaminą D koniecznie należy uzupełnić witaminą K. Taki duet doskonale ureguluje gospodarkę wapniową oraz skutecznie wzmocni strukturę kości.
Menopauza to okres wielkich zmian w organizmie kobiety. Na skutek znacznego obniżenia poziomu żeńskich hormonów płciowych, czyli estrogenów, dochodzi do poważnego zakłócenia metabolizmu. Jedną z najpoważniejszych konsekwencji menopauzy jest utrata gęstości kości i rozwój osteoporozy. Problem ten dotyczy ponad 40% kobiet powyżej 50 roku życia. A konsekwencjami osteoporozy są częste złamania, ograniczenie sprawności, a nawet trwałe kalectwo.
Osteoporoza to postępujące wraz z wiekiem stopniowe ograniczenie mineralizacji kości, które prowadzi do spadku gęstości kości i jej osłabienia. Fizjologicznie takie niekorzystne zmiany rozpoczynają się około 40 roku życia, a na zwiększenie intensywności tych niekorzystnych zmian wpływ ma wiele czynników.
Najważniejsze z nich to:
Mamy wpływ na niemal wszystkie te czynniki – zdrowy styl życia to najlepszy sprzymierzeniec dla mocnych kości. Szczególną uwagę zwrócić należy na suplementację witamin K2 i D3. Na nic zda się wysokie spożycie wapnia, jeśli towarzyszy temu niedobór witaminy K2 i D3.
Jedną z najważniejszych ról witaminy K2 w organizmie jest wzmacnianie kości. Witamina K2 wspomaga wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego oraz – przede wszystkim – jego deponowanie w tkance kostnej. Nie należy czekać z suplementacją witaminy K do okresu menopauzy. Dlaczego? Osteoporozie należy przeciwdziałać jak najwcześniej.
Wraz z dietą dostarczyć możemy kilkadziesiąt mikrogramów witaminy K. Najlepszym źródłem tego związku jest natto, czyli sfermentowana soja. Sporo witaminy K znajdziemy także w zielonych liściach warzyw, takich jak jarmuż, szpinak, natka pietruszki, botwinka czy sałata. W celu uzupełnienia poziomu witaminy w organizmie możemy także sięgać po długo dojrzewające sery, mięsa i ryby, jaja, kalafior, kapustę, brokuły czy brukselkę. W celu przyswojenia jak najwyższych dawek witaminy K z diety należy przede wszystkim pamiętać, iż jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Oznacza to, że nie wchłonie się ona bez jednoczesnej podaży kwasów tłuszczowych. Jeśli zatem spożywasz wspomniane warzywa – dodaj do nich źródło tłuszczu, czyli olej roślinny, masło, tłustą rybę morską. Dzięki temu usprawnisz przyswajalność witaminy K w organizmie.
Dobrze jest unikać tych czynników, które ograniczają przyswajalność witaminy K, a są to:
Jak wybrać suplement diety z witaminą K, aby jego stosowanie przyniosło jak najwięcej korzyści? Przede wszystkim – wybierz naturalną, a nie syntetyczną witaminę K. Ta druga wchłania się znacznie gorzej, ponadto stosowanie jej większych dawek może być szkodliwe dla zdrowia. Natomiast naturalna witamina K2 to najlepszy wybór z wielu powodów. Jest doskonale przyswajalna przez organizm, zwłaszcza jej forma MK 7. Ta postać witaminy K pozyskiwana jest na drodze naturalnej fermentacji, a jej okres półtrwania jest stosunkowo długi. Dzięki temu optymalny poziom witaminy K utrzymuje się we krwi przez wiele godzin, co gwarantuje skuteczność stosowania suplementu.
Warto wybrać suplement diety, w którym występuje silny duet: witamina K2 i D3. Obie witaminy zwiększają swoją przyswajalność i gwarantują komplementarne działanie w organizmie. Duet D3 i K2 najlepiej wzmocni Twoje kości.
Jak wspomniano wcześniej, suplementacja witaminy K wymagana jest już w wieku noworodkowym, a następnie niemowlęcym. Także dorośli coraz częściej sięgają po witaminę K. Wymaga to dostosowania formuły preparatu do określonej grupy wiekowej. U niemowląt i małych dzieci z powodzeniem stosowana jest witamina K w kroplach lub witamina K w kapsułkach twist – off. Umożliwia to łatwe dawkowanie preparatu oraz daje możliwość bezpiecznego połknięcia kropli, bez ryzyka zadławienia.
Nieco większy wybór mają dorośli suplementujący witaminę K. Mogą zdecydować się na witaminę K w tabletkach, witaminę K w kapsułkach czy witaminę K w proszku. Która postać suplementu jest najlepsza? Bezkonkurencyjne okazują się być kapsułki z witaminą K. Po pierwsze dlatego, że kapsułka jest znacznie szybciej trawiona niż tabletka. Aby strawić kapsułkę żołądek na dobrą sprawę musi poradzić sobie jedynie z cienką, elastyczną otoczką, natomiast strawienie tabletki wymaga rozbicia całej struktury. Efekt? Tabletki mogą być trawione nawet cztery razy dłużej niż kapsułki. Dłuższy czas przebywania cennych witamin w żołądku zwiększa ryzyko zaburzeń ich wchłaniania na drodze interakcji z innymi składnikami diety.
Bez względu na to, czy decydujesz się suplementować witaminę K czy jakikolwiek inny suplement – musisz zwrócić baczną uwagę na jakość suplementu. Wyrażana jest ona przede wszystkim naturalnym pochodzeniem witamin, a także unikaniem dodatków syntetycznych. Naturalne pochodzenie witamin jest gwarancją ich doskonałej przyswajalności.
Syntetyczne witaminy wchłaniają się z przewodu pokarmowego w zaledwie kilkunastu procentach, co sprawia, że organizm przyjmuje znacznie niższą dawkę cennych składników. Witaminy naturalne mogą natomiast wchłonąć się nawet w 100% – tak doskonała biodostępność zwiększa skuteczność suplementacji.
Sięgaj wyłącznie po suplementy jakości premium – wyrażana jest ona formułą clean label. Oznacza to, że preparat zawiera wyłącznie niezbędne składniki. Nie znajdziesz zatem w składzie suplementu konserwantów, wypełniaczy czy przeciwzbrylaczy. Oczywiste jest więc, że suplement zawierający wyłącznie naturalne składniki będzie kosztował więcej niż jego syntetyczny odpowiednik. Płacąc więcej za suplement doskonałej jakości zyskujesz jednak pewność, że stosujesz suplement skuteczny, a zarazem bezpieczny, nieobciążający Twojego organizmu szkodliwymi dodatkami.
Na cenę witaminy K może także wpłynąć czystość preparatu, brak jakichkolwiek zanieczyszczeń oraz kontrole jakości przeprowadzane na każdym etapie produkcji. Bardzo ważne jest także zastosowane dawkowanie witaminy K – cena będzie tym wyższa, im więcej witaminy K zawiera suplement. Reasumując – nie oszczędzaj na zdrowiu. Nie ufaj tanim suplementom wątpliwej jakości. Skieruj swoją uwagę na suplementy bezpieczne, przetestowane pod kątem jakości, dostarczające wysokich dawek witaminy K – i ciesz się znacznie lepszym zdrowiem.
Rynek suplementów diety jest bardzo szeroki. Obecnie produkty witaminowe można kupić na każdym kroku. Kryterium wyboru nie powinna być głównie cena witaminy K. Pamiętaj, by sięgać po suplement diety, który zapewni dzienne dawkowanie witaminy K i dostarczy witaminy o wysokiej przyswajalności.
Nie kupuj suplementów diety w takich miejscach jak markety, osiedlowe sklepiki czy bazary. Dlaczego? W takich miejscach trudno o fachową pomoc osoby, która będzie w stanie doradzić jak wybrać suplement, który będzie naprawdę skuteczny. Zdarza się również, że w marketach i sklepach dostępne są najtańsze preparaty witaminowe o znikomej jakości.
Najbardziej popularnym miejscem, w którym dostępne są suplementy diety, są oczywiście apteki. Farmaceuci służą pomocą i doradzają który produkt kupić, by zadbać o swoje zdrowie. W aptekach dostępny jest szeroki wybór produktów, które różni nie tylko jakość, ale również cena witaminy K, jej zawartość w dziennej porcji czy forma witaminy K – naturalna lub syntetyczna.
Coraz częściej preparaty witaminowe można kupić bezpośrednio u producenta. Dzięki temu można mieć pewność, że sięgamy po oryginalny produkt z pewnego źródła. Producenci oferują sprzedaż stacjonarną, a także swoje oficjalne sklepy internetowe, w których cena witaminy K jest cały czas pod kontrolą producenta preparatów. Zwykle klienci mogą liczyć na profesjonalną pomoc obsługi klienta, która posiada odpowiednią wiedzę dotyczącą produktów, tematyki zdrowia i zdrowego odżywiania. Dzięki temu wybór suplementów jest zdecydowanie łatwiejszy.
Preparaty doskonałej jakości znajdziesz w ofercie marki Cheers. Wszystkie suplementy tej marki wyróżniają się jakością premium – ich skład nie zawiera żadnych zbędnych dodatków. Suplementy dostępne są w postaci kapsułek, które pod otoczką pozbawioną substancji żelujących, skrywają wyłącznie naturalne witaminy i minerały. Poza doskonałym, świetnie przyswajalnym składem, suplementy Cheers wyróżniają się wysoką czystością preparatu. Każdy etap produkcji preparatów Cheers jest ściśle kontrolowany. Ostatecznie do Twoich rąk trafia suplement najwyższej jakości, wyróżniający się doskonałą przyswajalnością witaminy K i skutecznością działania.
Gdzie kupić witaminę K marki Cheers? Witaminę D3 z K2 możesz zakupić w najwygodniejszy z dostępnych sposobów, czyli w sklepie internetowym. Możesz nabyć suplementy doskonałej jakości bez wychodzenia z domu.
Witamina K Cheers to produkt, który bez obaw mogą spożywać wegetarianie czy osoby ze skłonnością do alergii. Cenna witamina K dostępna jest w formie kapsułki, której zawartość skrywa w sobie wysokie dawki witaminy D3 i K2. To wygodny i skuteczny sposób, aby kompleksowo zadbać o zdrowie. Sięgnij po witaminę K w kapsułkach wzbogaconych o witaminę D i zapewnij swojemu organizmowi to, co najlepsze.
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminK-HealthProfessional/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5494092/
Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.
Napisz komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.