Kwasy omega 3 – poznaj 9 powodów by suplementować te kwasy tłuszczowe

Zastosowanie kwasów omega 3 jest bardzo szerokie – są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Liczne badania naukowe wykazały dobroczynny wpływ kwasów omega 3 na prawidłowe działanie praktycznie wszystkich narządów i układów w ciele człowieka. Mowa o wszechstronnym działaniu przeciwzapalnym kwasów tłuszczowych, wspomaganiu funkcjonowania układu krążenia i układu nerwowego, profilaktyce wielu chorób przewlekłych. Kwasy omega 3 mogą być dostarczone z dietą, ale także na drodze suplementacji. Niedobór kwasów omega 3 prowadzi do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych oraz nasilenia procesów starzenia się organizmu. Warto zatem sięgnąć po suplement z kwasami omega 3, który szybko dostarczy wysokich dawek tych cennych związków odżywczych.

1. Kwasy tłuszczowe działają na skórę, włosy i paznokcie

Kwasy omega 3 doskonale wpływają na wygląd – pozwalają zachować młodość na dłużej. Są niezbędne dla zdrowia włosów, paznokci i skóry. Wzmacniają je i odżywiają, łagodzą wszelkie stany zapalne i podrażnienia, poprawiają ukrwienie skóry. Odbudowując naturalny płaszcz hydrolipidowy skóry, kwasy omega dbają o jej nawilżenie i natłuszczenie, chronią ją przed szkodliwym działaniem czynników środowiskowych, minimalizują ryzyko rozwoju alergii. Ograniczają rozwój zmarszczek i utratę elastyczności skóry.

Kwasy omega 3 zapobiegają rozdwajaniu się paznokci, zapobiegają nadmiernemu łamaniu i wypadaniu włosów, dodają im blasku i elastyczności. Te cenne kwasy tłuszczowe wspomagają terapię łuszczycy, egzemy, atopowego zapalenia skóry.

Suplementacja anti – aging: zachowaj młodość z omega 3

Żyjemy w dobie kultu piękna i młodości – nie wynika to jedynie z chęci zachowania nienagannego wyglądu, ale także zdrowia i długowieczności. Dziś już wiadomo, że stosowanie drogich kremów czy wykonywanie inwazyjnych zabiegów medycyny estetycznej nie przyniesie pożądanego efektu, jeśli nie zadbamy o zbilansowaną dietę. Dostarczenie określonych składników odżywczych zadba o doskonałą kondycję skóry i włosów oraz spowolni procesy starzenia się. Jednym z najważniejszych składników odmładzających są kwasy omega 3. W jaki sposób pomagają one zachować młodość?

Wpływ na skórę

Kwasy DHA i EPA dbają o elastyczność skóry, chronią ją przed przesuszeniem i podrażnieniami. Ponadto fizjologiczny płaszcz hydrolipidowy sprzyja zatrzymaniu wody w głębszych warstwach skóry, co zapewnia jej optymalne nawilżenie, spowalnia powstawanie zmarszczek i spadek gęstości. Dzięki temu skóra zachowuje młody wygląd. Jaki jeszcze wpływ na skórę mają kwasy omega 3?

Zalety spożywania kwasów tłuszczowych omega 3 są następujące:

 

2. Omega 3 są niezbędne dla zdrowia Twojego dziecka

Omega 3 dla dzieci to jeden z najczęściej stosowanych suplementów. Duża popularność tranu oraz kapsułek z kwasami tłuszczowymi omega 3 wynika ze świadomości, że te nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne dla rozwoju malucha. Już po narodzinach organizm intensywnie rozwija się, a kwasy warunkują prawidłowe funkcjonowanie wielu układów i narządów. Co więcej – kwasy tłuszczowe omega 3 są niezbędne już na etapie życia płodowego. Dlatego też omega w ciąży powinny być dostarczane w dużych ilościach wraz z dietą czy suplementami.

omega 3Zarówno na etapie życia płodowego, jak i wczesnych lat życia, dochodzi do intensywnego rozwoju kluczowych dla organizmu układów – sercowo – naczyniowego, odpornościowego, oddechowego, hormonalnego czy nerwowego. A kwasy okazują się być niezbędne w procesie rozwoju i dojrzewania organizmu. Przede wszystkim wspomagają odporność ograniczając podatność na infekcje, ale także alergie czy astmę. Omega 3 są także niezbędne dla rozwoju mózgu. U dzieci, które każdego dnia uczą się nowych rzeczy i przyswajają mnóstwo informacji – omega 3 wspomagają proces nauki, pamięć i koncentrację. Takie właściwości przydadzą się zarówno niemowlakom, jak i dzieciom w wieku szkolnym.

Warto mieć na uwadze, że właściwa podaż od najmłodszych lat to doskonała inwestycja w przyszłe zdrowie. Liczne badania kliniczne wykazały, iż dieta dziecka obfitująca w źródła omega 3 zapewnia doskonały stan zdrowia w dorosłym życiu. Znacznie rzadziej rozwijają się alergie, astma, choroby układu sercowo – naczyniowego, nowotwory, nadwaga czy cukrzyca.

3. Kwasy omega 3 spowalniają starzenie się mózgu

Zdrowie mózgu zależy od zachowania integralności komórek nerwowych, ale także od jego ukrwienia. Sprawny przepływ krwi przez ten narząd warunkuje właściwe dotlenienie oraz odżywienie mózgu. A kwasy tłuszczowe świetnie wspomagają pracę układu sercowo – naczyniowego oraz zapewniają sprawny przepływ krwi. Dzięki temu mózg pracuje sprawnie i opiera się niekorzystnemu wpływowi czasu i działaniu szkodliwych czynników. A Ty możesz cieszyć się doskonałą sprawnością umysłową.

4. Tłuszcze omega 3 – chronią Twój układ nerwowy

Chorobami cywilizacyjnymi, które wzbudzają w nas najwięcej lęku, są schorzenia neurodegeneracyjne. Postępujące zmiany zanikowe w układzie nerwowym prowadzą do rozwoju wielu chorób, takich jak demencja, choroba Parkinsona i Alzheimera.

Choroby te uniemożliwiają samodzielne życie osobie nimi dotkniętej. Rozwój tych schorzeń związany jest z wiekiem, a także narażeniem na zanieczyszczenia środowiska, leki, niewłaściwą dietę, zaburzenia krążenia. Aby zapobiec rozwojowi niekorzystnych zmian w układzie nerwowym, warto jak najwcześniej zadbać o odpowiednią podaż kwasów omega 3.

Nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzą w skład błon komórkowych oraz osłonek mielinowych chroniących nerwy. Dzięki temu dbają o integralność układu nerwowego. Zapewniają sprawne przewodzenie impulsów nerwowych, wpływają pozytywnie na nastrój i funkcje poznawcze. Kwasy omega 3, zwłaszcza kwas DHA, regulują ponadto poziom mózgowego czynnika wzrostu, który warunkuje przebieg procesów regeneracyjnych. Warto dodać, że kwas DHA wspomaga neurogenezę, czyli powstawanie nowych komórek mózgowych.

5. Kwasy omega 3 wspomagają odchudzanie

zastosowanie kwasów omega 3Proces redukcji masy ciała jest długotrwały i często nie kończy się powodzeniem, ponieważ po osiągnięciu upragnionej masy ciała nierzadko powracamy do dawnych przyzwyczajeń żywieniowych – i nadwaga powraca. Kluczem do sukcesu jest skomponowanie diety w taki sposób, aby tracić kilogramy skutecznie i trwale, a jednocześnie bez ryzyka niedoborów pokarmowych. Konieczne jest, aby zadbać o właściwą podaż witamin i minerałów (takich jak naturalna witamina C, witamina D3, magnez i cynk), ale także białka oraz tłuszczów.

Szczególnie ważne są kwasy nienasycone omega 3, które wspomagają proces odchudzania.

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 to najzdrowsze tłuszcze, których organizm nie jest niestety w stanie sam zsyntetyzować – dlatego konieczne jest dostarczenie ich wraz z dietą. Omega 3 wpływają pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu, a także zauważalnie wspomagają odchudzanie. Omega 3, a zwłaszcza kwasy EPA i DHA pozytywnie oddziałują na metabolizm lipidów i glukozy. Dzięki normalizowaniu poziomu glukozy we krwi oraz zwiększeniu wrażliwości komórek na insulinę, kwasy tłuszczowe zapobiegają atakom wilczego głodu oraz minimalizują ryzyko rozwoju insulinooporności. To zaburzenie o charakterze metaboliczno – hormonalnym sprzyja rozwojowi otyłości i cukrzycy typu 2.

Ponadto omega 3 wpływają w korzystny sposób na przemiany tłuszczów – normalizują poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi, a także pobudzają pozyskiwanie energii z kwasów tłuszczowych zdeponowanych w tkance tłuszczowej. Efektem jest zdecydowanie lepsze spalanie tłuszczu.

Kwasy omega 3 wspomagają także aktywność fizyczną – wzmacniają kości i stawy, regulują pracę serca, normalizują ciśnienie krwi. Dzięki temu treningi są bardziej efektywne, a Ty spalasz znacznie więcej kalorii – i chudniesz.

6. Kwasy tłuszczowe są ważne dla sportowców

omega 3 dla sportowcówKwasy nienasycone to głównie kwasy omega 3 i 6. Zarówno jedne jak i drugie potrzebne są dla zapewnienia zdrowia – przy czym należy zachować odpowiednie proporcje. Zbyt duże spożycie kwasów omega 6 sprzyja rozwojowi stanów zapalnych. Grupą osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na omega 3 są sportowcy – trening generuje sporo wolnych rodników i mikrouszkodzeń mięśni, wymaga wzmożonej pracy serca, obciąża kości i stawy – organizm podoła takiemu wyzwaniu jedynie wtedy, gdy zapewnimy mu odpowiednią podaż omega 3.

Suplement diety omega 3 – jak wspomaga trening?

Kwasy tłuszczowe dbają o zapewnienie prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, a szczególnego znaczenia nabierają one u sportowców.

Korzyści z dostarczenia wysokich dawek omega 3 są nie do przecenienia:

 
Dzięki tak wszechstronnemu działaniu, kwasy omega 3 zapewniają doskonałe warunki do treningu i regeneracji.

7. Omega 3 zapobiegają miażdżycy i dbają o serce

omega 3 miażdżycaPrzez wiele lat spożywanie tłuszczów kojarzone było z większym ryzykiem zachorowania na miażdżycę czy inne choroby układu krążenia. Dziś okazuje się jednak, że spożycie tłuszczów jest niezbędne dla zachowania zdrowia – i mowa tu zarówno o kwasach tłuszczowych nasyconych, jak i nienasyconych. Tłuszcze – o ile nie są to przetworzone tłuszcze trans – wspomagają pracę serca i naczyń krwionośnych.

Miażdżyca to jedna z najczęściej diagnozowanych chorób, która dotyka coraz młodszych osób.

Główne czynniki ryzyka rozwoju miażdżycy to:

 
Miażdżyca rozwija się powoli i podstępnie – najpierw w ścianach naczyń krwionośnych powstają tzw. blaszki miażdżycowe, a gdy pękną – na ich powierzchni tworzą się zakrzepy. Zamykają one światło naczynia i blokują dopływ krwi do ważnych organów – tak rozwinąć się może zawał serca lub udar mózgu.

Tłuszcze omega 3 mogą zapobiegać rozwojowi miażdżycy. Działają przeciwzapalnie, zatem minimalizują powstawanie blaszki miażdżycowej, zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Dbają o elastyczność ścian naczyń krwionośnych, dzięki czemu normalizują ciśnienie krwi. Ponadto omega 3 wpływają korzystnie na poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi, regulują pracę serca.

Jak dbać o serce?

Jeśli chcesz ograniczyć rozwój miażdżycy, nadciśnienia, zminimalizować ryzyko choroby niedokrwiennej serca czy zawału – konieczne jest wypracowanie kilku zdrowych nawyków. Zacznij od pozbycia się nadwagi, regularnie uprawiaj sport – już kilkanaście minut umiarkowanej aktywności fizycznej dziennie wzmocni serce. Unikaj stresu, dbaj o odpowiednią ilość snu.

Zmień dietę na zdrowszą:

 
Nie bez powodu grupy osób spożywające dużo ryb, cieszą się doskonałą kondycją i zdrowym sercem. Omega 3 mogą znacząco ograniczyć występowanie zawału serca, wspomagają także rekonwalescencję po już przebytym zawale.

Jeśli odpowiednio wcześnie zadbasz o profilaktykę chorób serca – z dużym prawdopodobieństwem unikniesz poważnych chorób i długo będziesz cieszyć się znacznie lepszym zdrowiem. Odpowiednia podaż kwasów omega 3 to najlepsza profilaktyka dla Twojego serca.

8. Omega 3 w profilaktyce antynowotworowej

omega 3 profilaktykaOmega 3 kontra nowotwory

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 to przede wszystkim kwas DHA i EPA, a także kwas ALA. Zwłaszcza dwa pierwsze wpływają bardzo korzystnie na zdrowie. Jedną z ich najważniejszych funkcji w organizmie jest wspomaganie odporności. Każdemu z nas lepsza odporność kojarzy się z ograniczeniem zachorowań na przeziębienie czy grypę.

W rzeczywistości jednak układ odpornościowy chroni nas także przed nowotworami – codziennie w naszym organizmie powstają pojedyncze komórki nowotworowe. Dzięki sprawnemu działaniu układu immunologicznego zostają one zneutralizowane i nie dochodzi do rozwoju nowotworu. Jeśli jednak doświadczymy intensywnego działania wolnych rodników i innych czynników generujących nowotworzenia bądź nasz układ odpornościowy nie będzie działał tak, jak powinien – może dojść do rozwoju raka.

Jak działają omega 3 na raka?

Te kwasy tłuszczowe skutecznie wspomagają walkę z komórkami rakowymi – niszczą powstające komórki nowotworowe, ograniczają rozwój guza, hamują powstawanie w nim naczyń krwionośnych. Wysoka podaż kwasów zwiększa także skuteczność terapii antynowotworowej – wbudowują się w błony komórek rakowych, zwiększając w ten sposób przenikanie leków onkologicznych. Kwasy omega ograniczają także powstawanie przerzutów.

Mówiąc o nowotworach i ich profilaktyce, należy zwrócić uwagę nie tylko na podaż kwasów, ale także na ograniczenie spożycia kwasów omega 6. Ich zbyt duże ilości w diecie mogą generować stany zapalne, a nawet powstawanie nowotworów. Najczęściej w pokarmach dostarczamy jednocześnie omega 3 i omega 6 – produkty zawierające cenne kwasy omega 3, jednocześnie zawierają sporo omega 6. Aby zrównoważyć ich proporcje, najlepiej jest sięgać po suplementy z kwasami omega 3.

9. Omega 3 są skuteczne w profilaktyce i leczeniu cukrzycy

omega 3 w leczeniu cukrzycyCukrzyca jest jedną z najczęściej diagnozowanych chorób o podłożu metaboliczno – hormonalnym, która kiedyś dotyczyła wyłącznie osób w podeszłym wieku, a dziś występuje nawet u dzieci. Przyczyną cukrzycy typu 1 jest niewystarczająca synteza insuliny przez trzustkę, natomiast u podłoża cukrzycy typu 2 leży nadwaga, zbyt wysokie spożycie węglowodanów i siedzący tryb życia. Dochodzi wtedy do rozwoju insulinooporności, czyli braku wrażliwości komórek na działanie insuliny. Leczenie cukrzycy – podobnie jak jej profilaktyka – przede wszystkim polega na zmianie przyzwyczajeń żywieniowych. W świetle ostatnich badań najlepiej sprawdza się dieta o niskiej zawartości węglowodanów, a wysokiej – tłuszczów. Mowa tu nie tylko o kwasach tłuszczowych omega 3.

Rewolucyjne szwedzkie badania, czyli tłuszcz, który leczy

Kiedyś dieta obfitująca w tłuszcz obwiniana była za choroby serca, nadwagę, cukrzycę, nadciśnienie, nowotwory. Dziś okazuje się, że najmniej pożądanym składnikiem diety powinny być węglowodany – a tłuszcze mogą z powodzeniem stanowić podstawę jadłospisu. Zaskakujące wyniki badań szwedzkich naukowców obalają największe mity dietetyki – tłuszcze nie muszą wcale tuczyć, nie ma także zależności między spożywaniem tłuszczów a większym ryzykiem wystąpienia zawału serca bądź zachorowania na miażdżycę czy nadciśnienie.

Unikać należy oczywiście tłuszczów trans – bo te są bardzo niezdrowe. Jednak pozostałe tłuszcze, zwłaszcza pochodzące z żywności nieprzetworzonej – są korzystne dla zdrowia. Osoby zagrożone rozwojem cukrzycy lub już na nią cierpiące mogą z powodzeniem stosować dietę tłuszczową, dostarczającą omega 3, omega 6 oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Znaczące ograniczenie spożycia węglowodanów sprzyja utrzymaniu właściwego poziomu glukozy i insuliny we krwi, zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, pomaga zminimalizować powikłania cukrzycy.

Kwasy omega 3 – najzdrowsze tłuszcze

dawkowanie kwasów omega 3Omawiając kwestie zdrowej diety zwracamy uwagę na jej kaloryczność, zawartość witamin i minerałów. Zdrowa dieta przez większość z nas utożsamiana jest z taką, która nie dostarcza zbyt wielkich ilości tłuszczu, które kojarzone są z niekorzystnym wpływem na zdrowie, przybieraniem nadmiarowych kilogramów i zaburzeniem pracy układu krążenia.

Pamiętajmy, że nie wszystkie tłuszcze są złe. Okazuje się, że niekorzystny wpływ na zdrowie wywierają przede wszystkim nasycone tłuszcze trans, które zawarte są w żywności przetworzonej i smażonych potrawach.

Tłuszcze o udowodnionym działaniu prozdrowotnym, które koniecznie powinny być dostarczone z codzienną dietą to kwasy omega 3. Zapotrzebowanie na nie pokryć można dzięki zbilansowanej diecie i suplementacji kwasów omega 3.

Niedobór kwasów omega 3 prowadzi do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych, upośledza funkcjonowanie serca i mózgu, osłabia odporność.

Problemy zdrowotne przy niedoborach omega 3:

 

Dawkowanie kwasów omega 3 – ile powinna wynosić dzienna dawka?

Być może coraz częstsze występowanie chorób cywilizacyjnych wynika ze zbyt niskiej podaży kwasów omega. Mowa zarówno o kwasach omega 3, jak i omega 6 – przy czym te pierwsze uznawane są za bardziej pożądane. Poza spożywaniem odpowiednich ilości kwasów omega 3 i 6, kluczowe dla zdrowia są właściwe ich proporcje. Najbardziej optymalny stosunek omega 3 do omega 6 to 1:2 – 1:4.

W przeciętnej diecie jest za mało kwasów omega, a jeśli już się pojawią – to zdecydowanie przeważają kwasy omega 6. Dlatego największą wagę należy przywiązywać do dostarczenia wymaganych dawek kwasów. A ile ich potrzebujemy? Jakie jest optymalne dawkowanie kwasów omega 3?

Zapotrzebowanie naszego organizmu na kwasy omega 3

Całkowite zapotrzebowanie na nienasycone kwasy tłuszczowe to około 12 do 18 g na dobę. Natomiast zapotrzebowanie na kwasy omega 3 wynosi od 1,5 do 2 g dziennie. Jest to oczywiście zapotrzebowanie minimalne – nie zaszkodzi przyjmować nawet dwukrotnie większych ilości kwasów. Wtedy poza zapobieganiem ich niedoborowi, zapewnimy sobie doskonałą prewencję wielu schorzeń. Ma to ogromne znaczenie w dobie powszechnego stresu, zanieczyszczeń środowiska, otyłości, stale zwiększającej się zachorowalności na choroby serca czy nowotwory.

Czy można dostarczyć zalecaną dzienną dawkę kwasów omega 3 wraz z dietą?

Najwyższą zawartością kwasów omega 3 w diecie wyróżniają się:

 

Aby dostarczyć potrzebnych 2000 mg kwasów omega 3 należałoby codziennie przyjmować z dietą około 100 g makreli świeżej, 200 g pstrąga tęczowego, 400 g halibuta. Obecnie trudno jednak o dobrej jakości ryby wolne od zanieczyszczeń. Ponadto najczęściej sięgamy po tańsze i łatwiej dostępne oleje rafinowane – a te są znacznie uboższe w kwasy omega 3 niż tłoczone na zimno oleje nierafinowane.

Omawiając kwestię diety nie sposób nie wspomnieć o produktach, które zawierają sporo kwasów omega 6 – w przypadku ich dominacji w diecie konieczne będzie zwiększenie podaży omega 3. Produkty szczególnie bogate w kwasy omega 6 to: olej słonecznikowy, olej kukurydziany, pestki dyni, nasiona słonecznika, migdały, orzechy ziemne czy awokado.

Kwasy tłuszczowe omega 3 zadziwiają ogromem właściwości. Dostarczenie ich odpowiednich dawek (minimum 2000 mg dziennie) to klucz to dobrego stanu zdrowia.

Źródła wiedzy:

https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/zdrowe-odzywianie/kwasy-omega-3-dlaczego-sa-niezbedne-w-diecie-aa-5PBK-txst-jkkE.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwasy_t%C5%82uszczowe_omega-3
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/
https://omega3innovations.com/blog/how-much-omega-3-fish-oil-daily-will-produce-results/

Dietetyk i certyfikowany ekspert żywienia i ketozy. Zwolenniczka zdrowego stylu życia i zdrowej diety, propagatorka trendu clean label, praktyk diety ketogenicznej i postu przerywanego. W pracy i życiu prywatnym stawia na brak kompromisów – sięga wyłącznie po produkty i suplementy diety najwyższej jakości.

Napisz komentarz

Twój koszyk
0