Magnez to jeden z najważniejszych pierwiastków w organizmie człowieka. Ma nieoceniony wpływ na pracę mięśni, układu nerwowego i serca. Jest również niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego. Dowiedz się, gdzie możesz znaleźć magnez i jakie są skutki jego niedoboru oraz nadmiaru.
Według norm ustalonych przez Instytut Żywności i Żywienia dzienne dobowe zapotrzebowanie jest znacząco inne dla każdej grupy wiekowej oraz płci:
Niedobór magnezu to powszechny problem w diecie współczesnego człowieka. Niedobór magnezu to przede wszystkim:
Nadmiar magnezu w diecie rzadko prowadzi do poważnych konsekwencji zdrowotnych, ponieważ organizm jest w stanie wydalać nadmiar magnezu z organizmu. Niemniej jednak, spożywanie nadmiernej ilości magnezu może wywoływać biegunki, nudności, nadmierne gazy jelitowe oraz problemy z układem pokarmowym. Przyjmowanie nadmiernych ilości jonów magnezu może być także przyczyną senności i ogólnego uczucia zmęczenia. Dlatego magnez najlepiej przyjmować zgodnie z zaleceniem producenta – w przypadku suplementacji.
Najwięcej magnezu można znaleźć w nieoczyszczonych produktach spożywczych, takich jak: otręby, pestki dyni, orzechy, migdały, fasola, sałata, szpinak oraz płatki owsiane. Innymi produktami bogatymi w magnez są ryby i owoce morza.
Tak, magnez występuje w produktach zbożowych, ale przede wszystkim w nieprzetworzonych ziarnach. Dlatego warto wybierać pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak: brązowy ryż, kasza gryczana, pełnoziarniste pieczywo. Najlepszymi przykładami są:
Tak, kakao jest bogate w magnez i stanowi dobrą propozycję dla miłośników słodyczy. Jednak w celu uzupełnienia niedoboru magnezu nie warto przyjmować tylko kakao, ale raczej skoncentrować się na innych źródłach, dbając by dieta bogata w magnez była urozmaicona i zawierała przede wszystkim zielone warzywa.
Zdecydowanie tak. Suplementacja magnezu jest skuteczną metodą uzupełnienia niedoboru magnezu. Suplementacja magnezu może się okazać potrzebna u osób, które na co dzień nie dostarczają odpowiednich ilości magnezu wraz z pożywieniem. W celu uzupełnienia niedoboru magnezu warto wybierać preparaty, które zawierają magnez w łatwo przyswajalnej formie. Należy zwrócić uwagę także na skład suplementów magnezu. Spora część preparatów dostępnych na rynku zawiera szkodliwe E dodatki, które negatywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Warto sięgać tylko po czyste suplementy, bez barwników i sztucznych wypełniaczy – magnez Cheers.
Najlepszymi źródłami łatwo przyswajalnego magnezu są orzechy oraz nasiona. Ponadto, dobrze przyswajalny magnez znajdziemy w rybach i owocach morza, a także w szpinaku.
Stężenie magnezu w produkcie spożywczym ma istotny wpływ na jego przyswajalność. Niższe pH żołądka i obecność witaminy B6 w diecie sprzyjają wchłanianiu magnezu, natomiast przyswajalność magnezu jest obniżona w przypadku wysokiej zawartości błonnika pokarmowego..
Płatki owsiane są dobrze znanym źródłem magnezu. 100 g płatków owsianych zawiera około 120 mg magnezu. Dodając do nich orzechy, nasiona i owoce suszone, możemy w sposób naturalny dostarczyć organizmowi odpowiednie ilości magnezu.
Innymi dobrymi źródłami magnezu w pożywieniu są:
Warto pamiętać, że produkty bogate w magnez powinny stanowić stały element naszej diety, aby uniknąć niedoborów.
Produkty spożywcze bogate w magnez pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia organizmu. Magnez jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu – mięśni, układu nerwowego oraz serca. Dlatego należy zawrócić uwagę, aby w naszej diecie nie zabrakło odpowiednich ilości tego pierwiastka.