Niedobór magnezu – objawy, na które należy zwrócić szczególną uwagę

niedobór magnezuMagnez to pierwiastek niezbędny do funkcjonowania organizmu. Średnio w ciele człowieka znajduje się około 25 g magnezu, który w największych ilościach skumulowany jest w kościach, mięśniach, układzie nerwowym, wątrobie i nerkach. Organizm potrzebuje sporo magnezu dla podtrzymania prawidłowych funkcji wielu układów i narządów. Dziś coraz więcej osób cierpi na zbyt niski poziom magnezu w organizmie. Objawy jego niedoboru nie są charakterystyczne i mogą przypominać symptomy innych niedoborów pokarmowych. Jak rozpoznać niedobór magnezu? I jak mu zapobiegać?

Dlaczego potrzebujemy magnezu?

Rola magnezu w organizmie sprowadza się przede wszystkim do wspomagania pracy układu nerwowego. Magnez usprawnia przewodzenie impulsów nerwowych, co czyni go niezbędnym we wspomaganiu procesów nauki, koncentracji. Magnez zapewnia doskonałe samopoczucie psychiczne, zapobiega depresji, niweluje uczucie zmęczenia.

ZMB6 – Magnez, Cynk, B6Optymalne połączenie naturalnych, organicznych form cynku i magnezu z witaminą B6 o najwyższej biodostępności.ZMB6 – Magnez, Cynk, B6ZOBACZ W SKLEPIEKolejnym układem, którego praca wymaga odpowiedniego poziomu magnezu w organizmie jest układ sercowo – naczyniowy. Pierwiastek ten reguluje przebieg skurczów mięśnia sercowego, normalizuje ciśnienie krwi, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu w organizmie. Ogranicza rozwój zmian miażdżycowych oraz powikłań miażdżycy. Magnez doskonale wspomaga także pracę mięśni szkieletowych – dlatego też osoby uprawiające sport powinny zadbać o odpowiednio wysoką podaż magnezu.

Magnezowi zawdzięczamy także profilaktykę insulinooporności i cukrzycy typu 2. Magnez wspomaga ponadto płodność, warunkuje prawidłowy przebieg ciąży i minimalizuje ryzyko poronienia. Niedobór magnezu zaburza pracę wielu układów i negatywnie wpływa na wydolność fizyczną i umysłową organizmu.

Dlaczego brakuje nam magnezu?

Dzienne zapotrzebowanie na magnez zależne jest od wieku. Średnie zapotrzebowanie osoby dorosłej na ten pierwiastek to około 300 mg dla kobiet i 400 mg dla mężczyzn. Magnez powszechnie występuje w diecie, jednak nie brakuje czynników ograniczających jego wchłanianie:

– gotowanie warzyw sprzyja utracie nawet 75% magnezu
– alkohol i soki owocowe zaburzają wchłanianie magnezu z przewodu pokarmowego; podobnie działa duża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych oraz wapnia w diecie
– przemysłowe przetwarzanie żywności także ogranicza zawartość magnezu w diecie

Niedobór magnezu spowodowany jest niewystarczającymi ilościami tego pierwiastka w diecie i zwiększonym zapotrzebowaniem na magnez występującym w kilku szczególnych przypadkach. Dotyczy ono osób stosujących antybiotyki, leki przeciwdepresyjne, nasenne, moczopędne czy antykoncepcję hormonalną. Także chorzy na niewydolność nerek, zaburzenia wchłaniania, pracujący fizycznie lub umysłowo potrzebują większych dawek magnezu. Na niedobór częściej cierpią także osoby poddawane ciągłemu wpływowi stresu, kobiety w ciąży i karmiące piersią, przechodzące menopauzę oraz osoby w podeszłym wieku.

Najczęstsze objawy niedoboru magnezu

Zbyt niski poziom magnezu dotyka przede wszystkim układu nerwowego i krwionośnego.

Objawy ze strony układu sercowo – naczyniowego to:

– zaburzenia rytmu serca
– nadciśnienie
– choroba niedokrwienna serca manifestująca się chronicznym zmęczeniem

Natomiast nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu nerwowego prowadzą do rozwoju bezsenności, drażliwości, zaburzeń koncentracji. Na skutek nadmiernej pobudliwości nerwowo – mięśniowej często pojawiają się tzw. tiki nerwowe (np. drganie powiek), ponadto odczuwać można uciążliwe i bolesne skurcze mięśniowe, drętwienie i mrowienie kończyn, a także łamliwość paznokci i nadmierne wypadanie włosów.

Jak przeciwdziałać niedoborowi magnezu?

Jeśli nie chcesz doświadczyć kłopotliwych objawów niedoboru magnezu i wynikającego z niego pogorszenia samopoczucia – zadbaj o wysoką podaż magnezu z dietą oraz sięgaj po suplementy.

Najwięcej magnezu zawierają następujące składniki diety:

– kakao
– orzechy: włoskie, pistacjowe, laskowe
– pestki dyni
– migdały
– fasola
– kasza jęczmienna, ryż brązowy
– banany
– ser gouda
– natka pietruszki
– wieprzowina i wołowina

Spożywając produkty bogate w magnez należy unikać jednoczesnego przyjmowania leków ograniczających jego wchłanianie, wapnia, fosforu oraz błonnika.

Warto wzbogacić dietę suplementami – najlepiej dobrze przyswajalnymi, organicznymi formami magnezu, takimi jak cytrynian magnezu. Dzięki temu dostarczysz w dziennej dawce kilkuset mg magnezu, co wspomoże profilaktykę niedoboru tego pierwiastka.