Imbir (Zingiber officinale) to popularny korzeń, który od wieków jest wykorzystywany ze względu na swoje różnorodne właściwości lecznicze. Jednak wiele osób zastanawia się, czy spożywanie imbiru może wpływać na ciśnienie...
Głóg to roślina o nazwie łacińskiej Crataegus. Najczęściej wykorzystywane są dwa gatunki: głóg jednoszyjkowy (Crataegus monogyna) i głóg dwuszyjkowy (Crataegus laevigata). Rośnie dziko w lasach i na łąkach, a także...
Kolagen to białko, które odgrywa kluczową rolę w organizmie człowieka. Jest to podstawowy składnik tkanki łącznej, zapewniający jej elastyczność i jędrność. Kolagen występuje w różnych częściach ciała, takich jak skóra,...
Starzenie się skóry jest związane z różnymi zmianami, czego efektem jest pojawianie się zmarszczek. Kolagen produkowany jest w organizmie do 25 roku życia, a po tym okresie jego poziom zaczyna...
Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) – jest warzywem o wielu właściwościach zdrowotnych. Ma wiele wartości odżywczych i leczniczych, co czyni go popularnym składnikiem w diecie odchudzającej – w 100 g karczocha...
Bezsenność to problem, który dotyka coraz większą liczbę osób. Dotyczy nie tylko samego procesu zasypiania, ale także utrzymania snu i jego jakości. Badania wskazują, że problem bezsenności dotyczy 33-50% osób...
Cellulit jest powszechnym problemem występującym przede wszystkim u kobiet – u kobiet ponieważ problem bezpośrednio wiąże się z gospodarką hormonalną, a dokładnie z wydzielaniem estrogenów. Jest to stan, w którym...
Różeniec górski, znany również jako Rhodiola rosea lub korzeń arktyczny, jest rośliną leczniczą, która od wieków jest wykorzystywana ze względu na swoje liczne właściwości i działanie. W artykule bliżej omówię...