Ocet jabłkowy jest coraz częściej stosowany przez osoby, które chcą schudnąć. Jego właściwości wspomagające odchudzanie są dobrze znane, dlatego warto dowiedzieć się, jak go pić, aby uzyskać najlepsze efekty. W...
Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego, rośliny pochodzącej z rodziny lnowatych. Znane jest jednak przede wszystkim jako pokarmowy skarb bogaty w błonnik. Jego spożywanie może przynieść wiele korzyści dla układu...
Zioła od wieków stosowane są jako naturalny sposób leczenia wszelkich dolegliwości zdrowotnych. W przypadku serca i układu krążenia, zioła mogą okazać się bardzo skutecznymi środkami wspomagającymi. W tym artykule dowiesz...
Magnez to jeden z najważniejszych pierwiastków w organizmie człowieka. Ma nieoceniony wpływ na pracę mięśni, układu nerwowego i serca. Jest również niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego. Dowiedz się, gdzie...
Choroba Hashimoto, znana również jako Hashimoto’s Thyroiditis, jest autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy. Hashimoto występuje zarówno przy niedoczynności gruczołu, jak i przy normalnej lub zmniejszonej pracy gruczołu. Z powodu procesu autoimmunologicznego w tkankach dochodzi...
Społeczne zainteresowanie zdrowym odżywianiem rośnie. Coraz częściej słyszymy jak ważne jest utrzymanie odpowiedniego poziomu glukozy we krwi. Wartość, która pozwala nam ocenić wpływ konkretnych pokarmów na poziom glukozy, to indeks...
Czekolada gorzka to odmiana czekolady, która charakteryzuje się wysoką zawartością kakao i obniżoną zawartością cukru – w porównaniu do innych rodzajów czekolady, takich jak mleczna czy biała. Gorzka czekolada ma...
Insulinooporność to zaburzenie metaboliczne, w którym komórki organizmu stają się mniej wrażliwe na działanie insuliny. Insulina to hormon wydzielany przez trzustkę, który reguluje poziom glukozy we krwi i umożliwia jej...