Acerola to egzotyczny owoc, zwany także wiśnią z Barbados. Owoce aceroli pochodzą z klimatu subtropikalnego i tropikalnego. Charakteryzuje się wyjątkowo wysoką zawartością witaminy C, która w 100 g owoców wynosi...
Oliwa z oliwek to niezwykle popularny produkt spożywczy, który stanowi doskonały dodatek do codziennych posiłków. Istnieje wiele rodzajów oliw, co powoduje, że wybór odpowiedniej może być trudny. W tym artykule...
Nadmierne gazy jelitowe to dolegliwość, która może powodować dyskomfort i wpływać na jakość życia. Każdy człowiek wytwarza gazy w swoim układzie pokarmowym w trakcie trawienia, jednak poziom gazu i częstotliwość...
Kortyzol to jeden z hormonów stresu, który ma fundamentalne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. W sytuacjach zagrożenia poziom kortyzolu wzrasta, co skutkuje zwiększonym wydzielaniem adrenaliny i aktywacją układu odpornościowego. Jednak...
Wybierając między masłem a margaryną zwykle skupiamy się na ich walorach smakowych i konsystencji. Warto jednak pamiętać, że wybór ten ma zasadnicze znaczenie dla naszego zdrowia. W poniższym artykule postaram...
Stosowanie pokrzywy znane jest od wieków. Pomaga w naprawdę wielu dolegliwościach. Pobudza układ immunologiczny, zmniejsza poziom złego cholesterolu, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza stany zapalne i łagodzi ból. Badania wykazały, że...
Jednym z problemów związanych z układem pokarmowym jest nadkwasota żołądka inaczej nazywana nadkwaśnością żołądka. Dolegliwość ta może prowadzić do mocnego bólu brzucha, zgagi, nieleczona latami nawet do nowotworu. W artykule...
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jak ważną rolę pełni wątroba w organizmie człowieka oraz jak poważne konsekwencje mogą wyniknąć z jej uszkodzenia. Wątroba to największy narząd trawienny w organizmie....