Wiedza na wyciągnięcie ręki! Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy szereg artykułów, przybliżających w przystępny sposób tematykę witamin, suplementacji, a także zdrowego trybu życia i odżywiania.
Szacuje się, że ponad 1,5 mld osób na świecie cierpi z powodu niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza. Najczęstszymi objawami tej choroby są zawroty głowy, ogólne osłabienie organizmu, problemy z koncentracją czy…
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) alkohol etylowy zajmuje trzecie miejsce wśród zagrożeń dla zdrowia ogółu społeczeństwa, powodując zarówno szkody zdrowotne, jak i społeczne. Etanol jest również uważany za największy czynnik…
Witamina D pełni w organizmie szereg ważnych funkcji, rozpoczynając od uczestnictwa w utrzymaniu homeostazy wapniowo-fosforanowej i prawidłowej mineralizacji kości, a także jej wpływie na właściwe funkcjonowanie układu endokrynnego, autoimmunologicznego, nerwowego,…
Organizm ludzki jest w stanie produkować witaminę D na drodze syntezy skórnej. Badania wykazany, że nawet wysoka ekspozycja na światło słoneczne jest niewystarczająca i może wymagać suplementacji, szczególnie w okresie…
Withania somnifera , potocznie zwana „Ashwagandha” lub „indyjskim żeń-szeniem” to niezbędna roślina lecznicza z rejonów subkontynentu indyjskiego. Jest regularnie stosowany samodzielnie lub w połączeniu z innymi roślinami do leczenia różnych…
Wyjaśnienie pojęcia lewoskrętnej witaminy C, należy rozpocząć od omówienia czym jest witamina C. Otóż pod powszechną nazwą witaminy C, kryje się kwas L-askorbinowy i kwas L-dehydroaskorbinowy. Kwas askorbinowy C5H8O6 jest…
Owoce są grupą produktów o wysokiej gęstości odżywczej. Oznacza to, że przy stosunkowo małej kaloryczności, zawierają znaczące ilości wielu składników odżywczych. Chociaż owoce są bogate nie tylko w witaminy, ale…
Witamina C jest antyoksydantem, który neutralizuje szkodliwy nadmiar wolnych rodników, a także uczestniczy w regeneracji innych przeciwutleniaczy. Jest wchłaniana z przewodu pokarmowego w dwunastnicy i proksymalnym odcinku jelita cienkiego. Dzięki…
Szkodliwość nadmiernego spożycia witaminy C, której źródło stanowi wyłącznie pożywienie dotychczas nie została zaobserwowana. Organizm broni się przed nadmiarem witaminy C, ograniczając zdolność absorpcyjną jelit oraz wydalając nadmiar z moczem….